Interbrigadiști români în anchetele de partid ale CC al PMR (1949 – 1965)


Pe data de 15 mai 2015, în cadrul Sesiunii Naționale de Comunicări Științifice „Provocări istorice: spații, idei, interpretări doctorale” organizată de Facultatea de Istorie – Universitatea din București Mihai Burcea a susținut comunicarea „Interbrigadiști români în anchetele de partid ale CC al PMR (1949 – 1965)

 

Abstract

În Brigăzile Internaţionale din Spania, înfiinţate în toamna anului 1936, au luptat voluntari din România (circa 400 de combatanți) și din alte 54 ţări: sovietici, iugoslavi, cehi, albanezi, armeni, maghiari, polonezi, finlandezi, norvegieni, danezi, suedezi, olandezi, austrieci, estonieni, bulgari, etc. Potrivit estimărilor majorităţii istoricilor, numărul combatanţilor care au luptat în aceste unităţi este estimat între 32.000 – 35.000 de voluntari, dintre care circa 13.500 şi-au pierdut viaţa.

După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial mulți dintre foștii voluntari români care participaseră la Războiul Civil din Spania (de partea republicanilor) au revenit în țară pentru a contribui la consolidarea regimului de „democrație populară”.În toamna anului 1949, pe lângă CC al PMR s-a constituit o Comisie de verificare a trecutului foștilor luptători din Brigăzile Internaționale și din Mișcarea de Rezistență Franceză.

În această prezentare voi prezenta condițiile în care s-a constituit această comisie (contextul geopolitic extern) și modul ei de lucru, biografiile persoanelor anchetate, precum și componența ei. De asemenea, voi arăta efectele pe care investigațiile le-au avut asupra carierelor profesionale și politice asupra celor interogați.