Comuniştii înainte de comunism. Procese şi condamnări ale ilegaliştilor din România.
A apărut volumul Comuniştii înainte de comunism. Procese şi condamnări ale ilegaliştilor din România
Adrian Cioroianu (editor)
Editura Universității din București, 2014, 420 pagini, (ISBN 978-606-16-0520-0)
„…miza paginilor ce urmează este să prezinte pe baza arhivelor o parte din istoria – şi din biografiile, cât mai reale, ale – comuniştilor români ce activau în perioada interbelică sau în primii ani ai războiului. Mai precis, ne-au interesat procesele lor– adică, întâlnirile lor (nedorite de ei) cu sistemul de justiţie românesc, în faţa căruia ei, cu toţii, erau pasibili de un păcat originar: a fi comunist, în anii ’30 sau în primii ani ’40, însemna a fi un admirator al satrapului Stalin de la Kremlin. Spre stupefacţia şi neplăcerea justiţiei româneşti – ca şi spre potenţiala noastră dezagreabilă uimire, astăzi – astfel de admiratori au existat în România. Procesele lor ni-i arată opuşi legilor de atunci, dar destul de curajoşi în arenă. Vom vedea strategiile lor de apărare, orgoliul lor de a face parte dintr-o castă de iniţiaţi sau convingerea lor că fac parte din avangarda unei lumi pe care o credeau mai dreaptă şi mai bună. (…) Aşa cum titlul o spune, ne-au interesat aici câţiva dintre comuniştii de dinainte de comunism – adică, acei militanţi care şi-au consumat energia şi timpul pentru o cauză ce atunci părea improbabilă, dacă nu imposibilă.” (Prof. univ. Adrian Cioroianu, editor)
Volumul reunește șase capitole dedicate proceselor unor comuniști din România, activi în perioada ilegalității:
- Ana Pauker – Dumitru Lăcătușu, Procesul Anei Pauker de la Bucureşti şi Craiova (27 februarie 1936 şi 5 iunie – 7 iulie 1936)
- Petre Constantinescu–Iaşi – Adrian Cioroianu, Un stalinist de catifea: profesorul Petre Constantinescu-Iaşi – militant pro-comunist, abonat la trenurile europene, inculpat într-un proces politic, propagandist al guvernului Petru Groza şi pensionar al lui Nicolae Ceauşescu
- Nicolae Ceauşescu – Cristina Diac, O cotitură a destinului. Procesul lui Nicolae Ceaușescu din 1936
- Vasile Luca – Liviu Pleşa, Vasile Luca în anii ilegalităţii
- Gheorghe Gheorghiu-Dej – Elis Neagoe-Pleşa, Gheorghe Gheorghiu-Dej şi “procesul ceferiştilor” (1933-1934)
- Petre Gheorghe – Mihai Burcea, Judecarea comuniştilor în timpul războiului. Procesul lui Petre Gheorghe
Volumul tipărit poate fi obținut gratuit la Librăria Editurii Universității din București, aflată la parterul Facultății de Istorie (Reginul B-dul Elisabeta, nr. 4-12, București), și la următoarele evenimente organizate în cadrul proiectului nostru.