Cartea: “Apărând orânduirea de stat”. Siguranța pe urmele lui Gheorghe Crosneff în România interbelică.


de Mihai Burceaandco_carte_burcea_v2

În cadrul proiectului ANDCO, “˂˂Apărând orânduirea de stat˃˃. Siguranța pe urmele lui Gheorghe Crosneff în România interbelică”, semnată de Mihai Burcea: București, Editura Universității din București, 2016. Volumul prezintă biografia unui important lider comunist din conducerea CC al PCdR (ziaristul Gheorghe Crosneff), care a activat în resortul de propaganda al mișcării clandestine în a doua jumătate a anilor ‘30. În același timp, lucrarea abordează modul de lucru al Agitprop-ului CC al PCdR și tacticile politice folosite de comuniști în vederea transmiterii mesajelor în presa legală/democratică. Cartea tratează pe larg conflictul permanent dintre militanții PCdR și aparatul represiv al statului, punând accent pe cea de-a doua destructurare a conducerii PCdR (octombrie 1936) și procesul care a urmat. Volumul conține și o anexă cu portretele unor colaboratori ai lui Crosneff din redacția oficiosului partidului (“Scânteia”) și din conducerea operativă a PCdR.

 

Download: m-burcea-aparand-oranduirea-de-stat (pdf)

 

Recenzie: ramuri-craiova-nr-11-2016Vă semnalăm o recenzie publicată de istoricul Mihai Ghițulescu în revista “Ramuri”, nr. 11/2016, la volumul colegului nostru de proiect Mihai Burcea (“Apărând orânduirea de stat. Siguranța pe urmele lui Gheorghe Crosneff în România interbelică”, București, Editura Universității din București, 2016).

 

De asemenea, volumul dedicat biografiei lui Gheorghe Crosneff a constituit și tema centrală a emisiunii radiofonice “Istorica” din 16 ianuarie 2017 (Radio România Actualități).